Sonntag, 31. Mai 2009

Capítol 5. La Policia

Capitol 5. La Policia

En aquest pais hi ha tres tipus de policia. La policia federal, amb competéncies a la capital federal i temes de caracter nacional. Hi ha la gendarmeria, que vindria a
ser semblant a la Guàrdia Civil. I a més cada província té la seva policia provincial pròpia.

L'uniforme de la policia es d'un blau fosquíssim, tirant a negre que espanta a primera vista.

Dintre de la capital es poden veure en gran nombre els policies 'fixes' amb xaleco taronja. Hom diria que estàn vigilant edificis oficials. Però no és aquesta la realitat. Es troben a la porta de bancs, a les cantonades de més trànsit i devant de edificis de vivendes. Darrerament ha aparegut un d'aquests a la cantonada de la 'cuadra' on visc. Sospito que ha estat contractat per algún particular per própia seguretat.

Visc a la perifèria de Buenos Aires. Es una zona 'residencial'. Hi ha un petit centre comercial a 500m de casa, que vindria a ser el centre del barri. La policia passeja habitualment pels voltants d'aquest centre comercial. La ronda pels carrers de l'area residencial la fan en cotxe patrulla. Els primers dies de la nostra estáncia ens cridava la curiositat el seu pas pel carrer, perque el canó del fusell sobresortia de la finestra del copilot. Si era una mostra de intimidació o prepotencia, no ho he esbrinat.

Quan vaig arribar es veien pocs policies al barri. Peró darrerament s'en veuen molts més. Les notícies de assessinats i asalts ha augmentat el darrer any. Els veig passejar pel carrer principal sempre que hi paso. A sobre del uniforme porten una protecció antibales.

Els patrullers 'a peu' acostumen a ser dones. Qüestió de imatge (imagino!). És espectacular la diferencia de tamany entre els homes i les dones policia. Ells acostumen a ser entre 30 i 40 cm més alts que elles.

Per dintre la zona residencial es mouen també cotxes de vigilància privats contractats pels veïns. A més d'aixó, pràcticament a cada cantonada hi han garites amb vigilants particulars.

També poden trobar-se controls de transit. Darrerament molt freqüents. Venen indicats per una fila de 4 o 5 'conos' de color taronja al mig de la via. Un policia es posa al devant i fa les indicacions per que el vehicle pari. Un altre policia es troba a la vorera, visiblement armat (antibales, fusell, pistola, ...) El grup es troba format en total per dos o tres efectius. Però el cotxe patrulla que tenen estacionat és un furgó de 8 seients.


En alguns llocs especialment conflictius hi ha destacaments de Gendarmeria. Aquests tenen uniforme verd oliva. I armament 'llarg'. Tots tenen fusell. Els he vist als límits dels barris més pobres. Diuen que és allà on se sospita que els criminals i
deliqüents s'amaguen. No puc imaginar què induiria a criminals i delinqüents
a amagar-se en llocs rodejats per la Gendarmeria (?) També fan feines de control de trànsit. La Gendarmeria ve a ser com la Guàrdia Civil espanyola.


Les comisaries de barri son edificis que semblen petits exteriorment. Són fàcils de identificar, perque a la seva vorera s'hi troba gran quantitat de motos. En ocasions també algún cotxe destroçat a conseqüéncia d'un accident. Quan un s'hi acosta inclús es pot veure el cartell 'Comisaria'

Els cotxes patrulla són majoritàriament de marca Ford.

Tenim a prop de casa un destacament de policia a cavall. En alguna ocasió hem vist passar pel carrer una parella d'efectius a cavall.


La policia no és una institució gaire respectada per la deliqüéncia d'aquest pais. Fa qüestió de dos mesos, un tinent va ser assassinat en una botiga, perque es va presentar inopinadament, quan els atracadors eren a dins. En alguna ocasió inclús algún policia ha estat assassinat al bus.

L'anecdota més curiosa que he llegit tracta d'uns delinqüents, l'objectiu dels quals era el robatori de un cotxe. La notícia deia que es tractaba del cotxe oficial de un ministre. I presentava els delinqüents, com uns 'xapuceros', perque ni tan sols s'havien molestat en observar qui anava a dins i tampoc si el cotxe tenia protecció.

Keine Kommentare: